Read Báječná léta pod psa by Michal Viewegh Free Online


Ebook Báječná léta pod psa by Michal Viewegh read! Book Title: Báječná léta pod psa
The author of the book: Michal Viewegh
Edition: Petrov
The size of the: 9.57 MB
City - Country: No data
Date of issue: 2002
ISBN: 8072271350
ISBN 13: 9797880722713
Language: English
Format files: PDF
Loaded: 1879 times
Reader ratings: 7.4

Read full description of the books:Големи хумористи били тези чехи?! Не знам как се случи след Бохумил Храбал („Строго охранявани влакове“) да започна веднага Михал Вивег – не само двама чехи, но и книги със сходен елемент – нормално-шантаво семейство (дори и сходен сексуален проблем на главния герой).

Докато цяло лято често ми се налагаше на плажа да чета „плачещи“ книги, което не е никак подходящо, сега най-после носех „хилеща се“ книга (но хиленето като в някои книги на Храбал тук също е до време). Ако сравня с „Народна топка“ на Вивег и приема, че двете са ми харесали горе-долу еднакво, допълнителната звезда за тази книга е заради хиленето. Но и при други „смешни“ книги съм писала – хумор чета много предпазливо, защото не всеки го може както аз го искам. А сега ми хареса!.

Няма смисъл да се преписва много от книгата – смехориите са във всеки диалог, като в сатирична пиеса и откъснато от контекста и стила може да звучат в някой от тези варианти: безсмислени, просташки или …сериозни. Е, те са си сериозни, особено когато все повече настъпваше вгорчаване на хумора в отрезвяващо сериозните моменти.
(view spoiler)[„След малко Квидо забеляза сълзи в очите на майка си.
- Мамо? – каза въпросително той.
Тя завъртя глава с безсилна усмивка. Дори на слабата светлина от екрана се виждаха бръчките й.
„Баща ми байцваше майка ми, подчертаваше рисунъка на годишните й кръгове“ – разказваше Квидо.“ (hide spoiler)]

Освен врязването на попарения порив в лицата на хората, особено силно впечатление ми направи и разпадът в дома им - самата къща като въплъщение на своите обитатели.
(view spoiler)[„Разпадаше се, защото много повече от струговани стълбчета за стълбищното перило имаше нужда от редовно почистване и поддържане. Градината обрасна с трева и плевели. Градинската портичка, оградата и рамките на прозорците имаха неотложна нужда от нова боя. От прозореца в кухнята, който Пацо счупи с кожено ласо, лъхаше студ. Част от въглищата, които никой не беше прибрал, се разкисваха от дъжда. Цветята в къщата, които майката не можеше да достигне, увехнаха, а в миксера, който тя не можа да отвинти, от месеци гниеше някакъв млечен коктейл. Вратата в антрето беше издрана и от двете страни от кучето, което бащата забравяше. Чешмите капеха, а скрежът в хладилника достигаше такава дебелина, че вратата не можеше да се затвори. Огледалото в банята беше напръскано с паста за зъби до пълна непрогледност, а в тоалетната чиния, винаги така сияйно бяла, сега жълтееше засъхнала урина.“ (hide spoiler)] Какъв контраст с по-ранните години – все още с непречупени криле… (view spoiler)[„След завръщането си от Лондон бащата на Квидо наистина малко се промени. Квидо и майка му не бяха единствените, които го забелязаха. И на някои в службата им се стори, че е по-решителен и енергичен от преди. Беше станал и по-речовит, а с мнозина дори се шегуваше. Пък и традиционно честите му изказвания по съвещания сега бяха по-критични, по-иронични, но същевременно и по-концептуални, Разбира се, в повечето случаи не постигаше резултат и след всеки неуспех пак се затваряше в обидено мълчание, но то сега не изглеждаше толкова пораженско. Веднъж или два пъти с изненада откриха, че той умеел и да крещи. Гласът му, походката и жестовете бяха придобили някаква особена увереност.“

„Един ден бащата на Квидо донесе у дома голям настолен календар на компанията IBM: на всеки лист имаше седем колонки по броя на дните на седмицата; във всяка колонка имаше четири правоъгълни полета в различни оттенъци на зеления цвят – и тъкмо броят на тези полета подсказа на бащата идеята му. В неделя веер той надписа полетата за понеделник с имената на съответните членове на семейството (разбира се, с изключение на баба Либа) и записа в тях следните актуални задачи: да се разтребят играчките и да се полеят цветята (Пацо), да се измият чиниите, да се изнесе боклукът и да се решат няколко определени задачи от Сборника упражнения по математика (Квидо) и да се оскубят плевелите от алпинеумчето под верандата (майката). За себе си бе вписал задачата да вечеря с група белгийци, които били в командировка в стъкларския завод, и беше посочил дори номер на телефон, на който при неотложен случай може да бъде намерен.“

„Друго нововъведение беше дъската на бащата в коридора. Той постепенно съсредоточи върху нея цялата информация, която смяташе за семейно необходима: телефоните на спешното, на пожарната и на милицията, телефонът на училището и детската градина, приемните часове на лекарите в поликлиниката, работното време на магазини и на ателиета за услуги, учебната програма на Квидо и разписанието на влаковете и автобусите по маршрута Прага-Сазава и обратно. Освен това на дъската имаше важен раздел Финанси , където с по няколко карфици забождаше временно неплатените сметки и квитанции, раздел Загубени-намерени вещи, раздел Разни, където засега висеше само календарен списък на семейните рождени и имени дни, и накрая раздел Дългосрочни задачи, в които записваше – за разлика от календара на IBM – задачите в перспектива: учене на английски за езикова гимназия (Квидо), подготовка за адвокатски изпити (майката) или облицоване на тавана в кухнята с дървени плоскости (бащата).

И това нововъведение подтикна майката и Квидо към разнообразни пародии: разшириха информацията с работното време на полигона за тренировка на къчета, към разписанията на влаковете и автобусите добавиха и разписанието на чешките авиолинии, а в списъка на перспективните задачи записваха например: да се отучи да играе футбол (бащата).“ (hide spoiler)]

По-скоро автентичното настроение (остроумие, добронамерени хапливи закачки) в семейството си личи по последния параграф, но все повече наставаше едно ослушване и притихване, свиване на този неизчерпаем семеен хумор (черен, зелен, шарен – какъвто щете)…

Харесах историята на Квидо и Ярушка, харесах и всеки един от голямата фамилия (и силната връзка между всички въпреки външната шантавост, драчене, въртене на шеговити номера). Макар героите да бяха споменавани с имената им, най-често бяха наричани „майката на Квидо“, „бащата на Квидо“ и т.н. – може би като обобщение на всички чешки бащи/майки, баби/дядовци (при изравняващия комунизъм, при „нормализацията“ след 1968 г.)? Изглежда повече ми понася да чета за чешкия комунизъм, може би защото хем е чужд, хем е познат. Или просто има по-добри чешки книги за този период? Така или иначе навсякъде в онези години не знаеш при една стъпка „встрани“ как преминаваш от възход към упадък, от упадък към възход – като изобщо не може да се даде еднозначен и траен отговор за тези две понятия. Едно е сигурно - изобщо не е шега работа прекършването на духа… Направо клюмнах в последната една трета от книгата (наред с продължаващото хилене).

Още като стигнах до средата, нямах търпение да прочета книгата до края, за да сложа 4-те звезди, толкова сигурно беше чувството (да не говорим, че харесването ескалираше до 5 звезди на моменти около стр. 150 (от 200)). Но нали петте звезди са ми строго запазени за изключително специални книги. Все пак и тази ме изненада много положително на фона на не много високите очаквания. Харесвам книги с градация в силата и посланието. За мен в тази книга имаше такава. Епилогът ми се стори малко „обикновено-разказвателен“, но то в цялата книга имаше смесица от различни подходи в повествованието.

Много исках да цитирам и малко смешно тук, но както казах - сигурно ще звучи неразбираемо, а и доста натежа несмешното… Но не съм се отказала, ще потърся пак по-внимателно „смешен“ откъс, който да покаже духа на книгата.

Засега
SLAVA KOMU


Download Báječná léta pod psa PDF Báječná léta pod psa PDF
Download Báječná léta pod psa ERUB Báječná léta pod psa PDF
Download Báječná léta pod psa DOC Báječná léta pod psa PDF
Download Báječná léta pod psa TXT Báječná léta pod psa PDFRead information about the author

Ebook Báječná léta pod psa read Online! Michal Viewegh is one of the most popular contemporary Czech writers and the bestselling one. He writes about romantic relationships of his contemporaries with humour, and variously successful irony and attempts at deeper meaningfulness; he is sometimes compared to Nick Hornby by his fans.

His books, which, since the late 1990s, he publishes every spring, usually sell about 50,000 copies each, bringing him an upper-high-class income unparalleled among Czech writers (by his own boastful admissions, his royalties from a successful book are equal to roughly 8 years of an average Czech salary). His 2004 income was Kč 4 million. Viewegh likes to point out this success with readers, as well as the fact that his books have been translated to several languages and made into films, since he fell out of favor with critics in mid-1990s, which sentiment he heartily reciprocated in his following books.


Reviews of the Báječná léta pod psa


CAMERON

Frankly, double

CAMERON

Why do I need to write a phone number?

EMMA

Fantastic book!

LIAM

Despite the criticism, I liked the book!

ESME

A wonderful piece
Add a comment
Download EBOOK Báječná léta pod psa by Michal Viewegh Online free

PDF: bjen-lta-pod-psa.pdf Báječná léta pod psa PDF
ERUB: bjen-lta-pod-psa.epub Báječná léta pod psa ERUB
DOC: bjen-lta-pod-psa.doc Báječná léta pod psa DOC
TXT: bjen-lta-pod-psa.txt Báječná léta pod psa TXT